Otyłość to problem bardzo złożony. Niestety pojawia się już u najmłodszych. Warto zaznaczyć, że nie zawsze jest wynikiem wysokoenergetycznej diety i braku aktywności fizycznej. Często problem znajduje się w jelitach, a dokładniej w bakteriach je zasiedlających.

Mikrobiota, czyli bakterie i grzyby zasiedlające przewód pokarmowy, jest niezwykle istotna dla prawidłowego przebiegu wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Na mikroflorę jelit mogą wpływać różne czynniki zmieniające liczebność oraz działanie prawidłowej mikroflory, do tych czynników należy m.in. stosowanie antybiotyków, nieodpowiednio zbilansowana dieta, zawartość endotoksyn w pożywieniu, częstotliwość posiłków, czy rodzaj i częstotliwość wykonywanej aktywności fizycznej. Finalnie, poprzez wpływ na mikroflorę jelit, parametry te wpływają na bilans energetyczny, a ostatecznie na masę ciała. Zrozumienie tych czynników może umożliwić badaczom zaprojektowanie przyszłych badań i lepsze zrozumienie względnego wpływu pre/probiotyków na leczenie otyłości, która jest złożoną chorobą wynikającą z interakcji w dużej mierze wielu czynników genetycznych i środowiskowych. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że mikroflora jelitowa odgrywa kluczową rolę w dojrzewaniu układu odpornościowego i zapobieganiu chorobom występującym w okresie noworodkowym, w dzieciństwie i w wieku dorosłym. Wybrane bakterie jelitowe, głównie z rodzaju Bifidobacterium, Bacteroidetes i Lactobacillus, hamują wzrost chorobotwórczych drobnoustrojów, najprawdopodobniej na zasadzie konkurencji międzygatunkowej. Dzięki sprawnemu wykorzystaniu składników pokarmowych i tlenu przez wspomniane szczepy, patogeny nie znajdują sprzyjających warunków do rozwoju, przez co nie są w stanie skolonizować jelita i prowadzić do pojawienia się stanu zapalnego i/lub procesu chorobowego.

Coraz więcej jest publikacji potwierdzających, że zaburzenie mikroflory jelit wiąże się również z otyłością, rozwojem stanów zapalnych, insulinooporności, cukrzycy typu 2, bezalkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, zapalnej choroby jelit i innych chorób. Osoby szczupłe mają inny skład mikrobioty jelitowej, niż osoby z nadmierną masą ciała. U osób otyłych, proporcje i różnorodność kompozycji mikrobiomu są zaburzone, głównie w odniesieniu do dwóch dominujących gatunków bakterii – Bacteroidetes i Firmicutes. Pacjenci z nadmierną masą charakteryzują się zwiększoną liczbą tych ostatnich w stosunku do Bacteroidetes. To sugeruje, że rodzaj i ilość pożywienia może spowodować zmiany w składzie ilościowym zespołu mikroorganizmów jelitowych. Jednym z najważniejszych czynników kształtujący mikrobiom jelitowy jest wspomniana wcześniej – dieta. We wczesnym dzieciństwie, rodzaj karmienia wpływa na skład mikrobiomu jelit noworodków, co rzutuje na skład mikroflory w późniejszym życiu, jednakże długotrwałe nawyki żywieniowe kształtujące się od pierwszych lat życia mogą również wpływać na skład drobnoustrojów jelitowych w wieku dorosłym. Podano, że zarówno dieta wysokotłuszczowa jak i bogata w sacharozę sprzyja zmniejszeniu Bacteroidetes i może stymulować rozwój Firmicutes. Zatem nasze wybory żywieniowe mogą w sposób znaczący wpływać na strukturę i aktywność mikroflory jelitowej.

Najlepszym niemedycznym sposobem leczenia otyłości jest odpowiednia dieta i regularna aktywność fizyczna dobrana pod możliwości, wiek i ogólną kondycję organizmu.

Ponieważ zaburzenia metaboliczne związane z otyłością wiążą się z dysbiozą mikroflory jelitowej, selektywne modulowanie składu drobnoustrojów poprzez interwencję dietetyczną, taką jak wprowadzenie odpowiednich składników pokarmowych, a także podawanie prebiotyków lub probiotyków, może stanowić obiecujące podejście terapeutyczne.

Takie leczenie otyłości może polegać na zmianie składu populacji drobnoustrojów u osób otyłych przez podawanie korzystnych mikroorganizmów, czyli probiotyków. Niektórzy badacze wykazują, że ​​Lactobacillus gasseri SBT 2055, Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103 i połączenie L. rhamnosus ATCC 53102 i Bifidobacterium lactis Bb12 mogą zmniejszać otyłość, masę ciała i przyrost masy ciała. Sugeruje to, że te szczepy drobnoustrojów można stosować w leczeniu otyłości. Nie ma jednak jeszcze jednoznacznych badań mówiących od jakiego wieku i w jakiej ilości szczepy te mogą być stosowane,czekamy na dalsze doniesienia ze świata nauki.

Test Nietolerancji Pokarmowej Profil Metaboliczny 145
to skuteczna broń w walce z otyłością u dzieci!

Wykonaj badanie nietolerancji pokarmowych
Profil Metaboliczny 145 w pomocyjnej cenie 899,- zł
z kodem rabatowym: CZASNAZDROWIE

Należy jednak podkreślić jedną bardzo ważną kwestię – aby prawidłowa mikroflora mogła zasiedlić jelito, musi mieć odpowiednie podłoże. Przede wszystkim nie może występować stan zapalny. Może on kojarzyć się z poważnymi zaburzeniami zdrowia, a tak naprawdę już gorsze samopoczucie, rozdrażnienie, apatyczność, ból głowy, przerywany nocny sen, problemy z wypróżnianiem, ból brzucha i inne, wskazują, że w organizmie toczy się stan zapalny. Tutaj z pomocą przychodzi najprostsze rozwiązanie – prawidłowa dieta, dostosowana do wieku. Nie chodzi nawet o kaloryczność, a o prawidłowy dobór składników pokarmowych, które wyciszą stan zapalny, wzmocnią organizm i pozwolą prawidłowej mikroflorze zasiedlić jelita. Na jakiej podstawie dokonać eliminacji szkodliwych produktów? Najlepiej wykonać cytotoksyczny test na nietolerancje pokarmowe Profil Metaboliczny 145. Doświadczony specjalista doradzi w sposób najbardziej prawidłowy jak odczytywać wynik tego testu, co, w razie wielu wykluczeń, warto włączyć dodatkowo do diety, by dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych dla rozwijającego się organizmu. Im wcześniej zaczniemy eliminować stan zapalny, tym szybciej nastąpi regeneracja organizmu, a dziecko zacznie prawidłowo rozwijać się bez żadnych zaburzeń. Przypomnijmy, że jelita nazywane są naszym drugim mózgiem, dlatego zróbmy wszystko, by był sprawny zarówno w latach dziecięcych jak i w życiu dorosłym.

 Małgorzata Słomka

Małgorzata Słomka

Dietetyk Kliniczny ICM VIMED

 

Bibliografia:

  1. Szachta P. „Mikroflora jelitowa dziecka i jej znaczenie w profilaktyce chorób”, 2016
  2. Chobot A1, Górowska-Kowolik K1, Sokołowska M2, Jarosz-Chobot P3., Obesity and diabetes-Not only a simple link between two epidemics.”, Diabetes Metab Res Rev. 2018 Jun 21:e3042. doi: 10.1002/dmrr.3042.
  3. Sang TT1, Guo CJ1, Guo DD1, Wang XY1. Effect of traditional Chinese medicine in inhibiting obesity and inflammatory diseases by regulating gut microbiota”, Send to Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2018 Aug;43(16):3235-3242. doi: 10.19540/j.cnki.cjcmm.20180423.003.
  4. Ley E, Turnbaugh J, Klein S, Gordon I. Microbial ecology: human gut microbes associated with obesity. Nature, 2006, 444: 1022-1023
  5. Choque Delgado GT1, Tamashiro WMDSC, Role of prebiotics in regulation of microbiota and prevention of obesity, Food Res Int. 2018 Nov;113:183-188. doi: 10.1016/j.foodres.2018.07.013. Epub 2018 Jul. 5.,
  6. Kho ZY1, Lal SK1., The Human Gut Microbiome – A Potential Controller of Wellness and Disease., Front Microbiol. 2018 Aug 14;9:1835. doi: 10.3389/fmicb.2018.01835. eCollection 2018.
  7. Musso G1, Gambino R, Cassader M., „Obesity, diabetes, and gut microbiota: the hygiene hypothesis expanded?”, Diabetes Care. 2010 Oct;33(10):2277-84. doi: 10.2337/dc10-0556.
  8. Mekkes MC1, Weenen TC2, Brummer RJ3, Claassen E4., „The development of probiotic treatment in obesity: a review.”, Benef Microbes. 2014 Mar;5(1):19-28. doi: 10.3920/BM2012.0069.
  9. Ficara M1, Pietrella E1, Spada C1, Della Casa Muttini E2, Lucaccioni L2, Iughetti L1,3, Berardi A2. „Changes of intestinal microbiota in early life.”, J Matern Fetal Neonatal Med. 2018 Sep 10:1-8. doi: 10.1080/14767058.2018.1506760.
  10. Mroczyńska M., Libudzisz Z., Gałęcka M., Szachta P. “Mikroorganizmy jelitowe człowieka i ich aktywność metaboliczna”, Przegląd Gastroenterologiczny 2011; 6 (4)