Jak przygotować smoothies dla najmłodszych i na co zwrócić uwagę?

ATRAKYCJNA FORMA PRZEMYCANIA WITAMIN I MINERAŁÓW

Koktajle dzięki temu, że są bardzo sycące mogą nawet zastąpić podwieczorek czy kolację, a ich wykonanie jest szybkie i proste. To także doskonały pomysł na posiłek poza domem. Smoothies są łatwo przyswajalne oraz są bogatym źródłem białka i tłuszczu (szczególnie jeśli zawierają produkty mleczne), węglowodanów, błonnika, składników mineralnych oraz witamin. Warto zwrócić uwagę, aby wybrane przez nas produkty były świeże oraz wysokiej jakości.

  • Białka są niezbędne dla prawidłowego wzrostu dziecka. Muszą pokrywać 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
  • Tłuszcze powinny pokrywać 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
  • Węglowodany powinny obejmować nie więcej niż 50-55% dziennej porcji kalorii. Najlepsze dla dziecka są cukry złożone, pochodzące z warzyw, owoców.

Poniżej kilka przepisów na przepyszne koktajle, które zasmakują nawet najbardziej wybrednym małym smakoszom, a przy okazji będą doskonałym sposobem na wprowadzenie np. szpinaku czy jarmużu do diety dziecka.

„ Czerwony Kapturek” – źródło witaminy C oraz żelaza

Składniki:

  • szklanka truskawek,
  • 1/2 buraka,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • szklanka wody
„Zielony ogród” – odporność

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku,
  • 2 plastry świeżego ananasa,
  • 1 obrana gruszka,
  • 1 banan,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • szklanka wody niegazowanej
„Sok z gumijagód” – właściwości przeciwbakteryjne

Składniki:

  • 2 filiżanki wody,
  • 1 filiżanka jagód,
  • 1 filiżanka jeżyn,
  • 1 dojrzała gruszka,
  • ½ pęczka fioletowego jarmużu
„Słoneczny dzień“ – źródło beta-karotenu

Składniki:

  • 1 gruszka,
  • 1 jabłko,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 100 ml wody
„Malinowa fantazja“ – bogate źródło witaminy C oraz błonnika

Składniki:

  • 1 szklanka malin,
  • 1 szklanka truskawek,
  • 1 banan,
  • 1 szklanka mleka
„Jogurtowy raj“ – źródło białka i cynku

Składniki:

  • 2 szklanka jagód,
  • 180 gram jogurtu naturalnego,
  • ¾ szklanki maślanki,
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 szklanki płatków owsianych